Κολονοσκόπηση


Κολονοσκόπηση


Ενδείξεις κολονοσκόπησης

Πότε πρέπει να κάνουμε; Ενδείξεις κολονοσκόπησης μεταξύ άλλων αποτελούν:

χρόνια διάρροια
ανεξήγητο κοιλιακό άλγος
σιδηροπενική αναιμία
αιμορραγία κατωτέρου πεπτικού (αίμα στα κόπρανα)
απώλεια βάρους
δυσπεπτικά ενοχλήματα σε άτομα μεγάλης ηλικία

διαταραχές στις κενώσεις, όπως ξαφνική δυσκοιλιότητα σε άτομα που μέχρι πρότινος είχαν έναν κανονικό ρυθμό αφόδευσης
εναλλαγές στις κενώσεις, εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
κληρονομικό ιστορικό
προληπτικός έλεγχος (χωρίς να αναφέρει συμπτώματα ή σημεία ο ασθενής)


Τι είναι η κολονοσκόπηση; 

Κολονοσκόπηση είναι η εξέταση η οποία επιτρέπει στον ιατρό να δει απευθείας το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου δηλαδή του τελικού ειλεού. Το παχύ έντερο χωρίζεται αδρά σε διάφορες μοίρες: τυφλό, ανιόν κόλον, εγκάρσιο κόλον, κατιόν κόλον, σιγμοειδές κόλον και ορθό. Τα όρια μεταξύ των διαφόρων αυτών τμημάτων δεν είναι εμφανή και ο προσδιορισμός της θέσης του ενδοσκοπίου εντός του παχέος εντέρου (πχ πολύποδας εγκαρσίου κόλου) γίνεται πάντα κατά προσέγγιση. Οι παρακάτω οδηγίες έχουν σκοπό να σας δώσουν μια πλήρη και κατανοητή εικόνα γύρω από την κολονοσκόπηση.

Πονάει;

Όχι, η εξέταση αυτή δεν είναι επώδυνη εξέταση. Σε αυτό συμβάλλει κατ’ αρχήν η τεχνική κατάρτηση και εμπειρία του ενδοσκόπου – γαστρεντερολόγου. Ένας επιπλέον λόγος είιναι και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι ενδοσκοπήσεις: Η χρήση μέθης τις καθιστά εντελώς ανώδυνες.

Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί;

Εάν κριθεί απαραίτητο να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί, πχ για διερεύνηση αναιμίας, καλό είναι οι δύο αυτές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν μαζί (ταυτόχρονα) χωρίς να μετακινείστε δύο φορές (άσκοπα) από και προς το εργαστήριο.

Και οι δύο εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί) γίνονται με συγκεκριμένα μηχανήματα (ενδοσκόπιο). Σε σύγχρονα ενδοσκοπικά εργαστήρια η εικόνα κατά την ενδοσκόπηση προβάλλεται σε οθόνη επιτρέποντας έτσι τον ιατρό να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει.

Στο ενδοσκοπικό εργαστήριο θα σας εξηγηθεί η διαδικασία της κολονοσκόπησης, τον σκοπό της εξέτασης και τις πιθανές παρενέργειες. Εάν έχετε υποβληθεί σε άλλες ενδοσκοπήσεις στο παρελθόν θα πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό ή στην νοσηλεύτρια όπως επίσης πιθανές αλλεργίες καθώς και παλαιότερες αντιδράσεις σας σε φάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες. Οποιεσδήποτε απορίες ο ιατρός και η νοσηλεύτρια θα σας τις απαντήσουν με ευχαρίστηση.

Προετοιμασία 

Το παχύ έντερο θα πρέπει να είναι καθαρό έτσι ώστε να μπορέσει ο γιατρός να δει το εσωτερικό του. Γι’ αυτό το λόγο θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε πιστά την προηγούμενη ημέρα μια διαδικασία καθαρισμού του εντέρου σας (βλέπε αντίστοιχο άρθρο “προετοιμασία για κολονοσκόπηση”).

Διαδικασία

Μέσα στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων θα ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλευρό πάνω σε ένα εξεταστικό κρεβάτι. Η εξέταση διαρκεί 20-40 λεπτά (κολονοσκόπηση διάρκεια) και η νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ενδοφλέβια υπναγωγό φάρμακο για να είστε ήρεμος/η και ελαφρά ναρκωμένος/η κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Κατά την ενδοσκόπηση μικρή ποσότητα αέρα θα εισάγεται στο έντερο (κολονοσκόπηση) προκειμένου να διαταθεί το τοίχωμά του έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί κάποια πάθηση, εάν υπάρχει. Ο αέρας αυτός αναρροφάται στο τέλος της εξέτασης μέσα από το ενδοσκόπιο. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και οι δύο εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί) διαδοχικά σε μια επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Κατά την κολονοσκόπηση ο ιατρός είναι σε θέσει να αφαιρέσει και πολύποδες από το παχύ έντερο εντελώς ανώδυνα με την χρήση ειδικού εργαλείου (πολυποδεκτομή). Οι πολύποδες μετά την ενδοσκοπική αφαίρεσή τους αποστέλλονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο όπου προσδιορίζεται μικροσκοπικά η ποιότητά τους. Από την τελευταία εξαρτάται και η πιθανή επανεξέταση ή όποια άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα (π.χ. χειρουργείο σε κακοήθεις πολύποδες, δηλαδή σε περιπτώσεις καρκίνου).

Μετά την κολονοσκόπηση

Μετά το πέρας της κολονοσκόπησης θα παραμείνετε στο εργαστήριο για μικρό χρονικό διάστημα (30 λεπτά περίπου). Κατόπιν τούτου και εφόσον έχετε συνέλθει ικανοποιητικά μπορείτε στη συνέχεια να φάτε και να πιείτε κανονικά. Καλό είναι ωστόσο να αποφύγετε την ημέρα της ενδοσκόπησης φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα και σαλάτες) καθώς και γάλα ή τα παράγωγά του.

Μετά από κολονοσκόπηση μπορεί να αισθάνεστε «φουσκωμένη» την κοιλιά σας από τον αέρα που έχει παραμείνει στο έντερο, ο οποίος σιγά-σιγά θα αποβληθεί. Και το ενόχλημα αυτό θα περάσει από μόνο του χωρίς καμία ιδιαίτερη αγωγή.

Γενικά, αν και θα μπορέσετε να φύγετε μόνος/η σας περιπατητικά, η επίδραση της νάρκωσης (εάν σας δόθηκε) στη διάρκεια της εξέτασης είναι πιο μακροχρόνια από ότι φαντάζεστε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να:

  • να αποφύγετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο
  • να αποφύγετε τον χειρισμό μηχανημάτων
  • αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ

Οι επιδράσεις της νάρκωσης η οποία χορηγήθηκε κατά την ενδοσκόπηση, συνήθως έχουν περάσει την επόμενη ημέρα και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες τους δραστηριότητες.


Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος | Κλείστε ραντεβου
Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Call Now Button