Γαστροσκόπηση

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που συστήνεται όταν το άτομο υποφέρει από επίμονο πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς.

Eνδείξεις γαστροσκόπησης

Πότε πρέπει να κάνουμε γαστροσκόπηση; Ενδείξεις γαστροσκόπησης μεταξύ άλλων είναι:

  • αναιμία
  • ανορεξία
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • επιγαστραλγία ή κάψιμο στο στήθος που επιμένουν
  • υποτροπιάζοντες έμετοι ή τάση για εμετό
  • δυσφαγία, δυσκαταποσία, αίσθημα στάσης του φαγητού στο λαιμό ή στο θώρακα
  • δυσπεπτικά ενοχλήματα σε άτομα μεγάλης ηλικία
  • ιστορικό γαστρικού καρκίνου στην οικογένεια
  • ανεξήγητο κοιλιακό άλγος που χρήζει διερεύνησης
  • χρόνια διάρροια
  • χαληλή βιταμίνη Β12 στο αίμα
  • κατάποση ξένου σώματος
  • αιμορραγία πεπτικού (μέλαινες κενώσεις)


Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Ο θεράπων γιατρός σας συμβούλευσε να κάνετε ενδοσκόπηση ανώτερου, δηλαδή γαστροσκόπηση, με σκοπό να βρεθεί το αίτιο των συμπτωμάτων σας. Οι παρακάτω οδηγίες έχουν σκοπό να σας δώσουν μια πλήρη και κατανοητή εικόνα γύρω από την γαστροσκόπηση.

Γαστροσκόπηση είναι η εξέταση η οποία επιτρέπει στον ιατρό να δει απευθείας το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (του αρχικού δηλαδή τμήματος του λεπτού εντέρου).

Πονάει;

Όχι, η γαστροσκόπηση δεν είναι επώδυνη εξέταση. Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα οι ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση): Η χρήση μέθης τις καθιστά εντελώς ανώδυνες.

Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί;

Εάν κριθεί απαραίτητο να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί, πχ για διερεύνηση αναιμίας, καλό είναι οι δύο αυτές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν μαζί (ταυτόχρονα) χωρίς να μετακινείστε δύο φορές (άσκοπα) από και προς το εργαστήριο.

Και οι δύο εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί) γίνονται με συγκεκριμένα μηχανήματα/εξοπλισμό (ενδοσκόπιο). Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς σωλήνας, ο οποίος έχει περίπου το πάχος του μικρού δακτύλου του χεριού σας, με ένα δυνατό φως στην άκρη του. Η εικόνα κατά την ενδοσκόπηση, στα σύγχρονα ενδοσκοπικά εργαστήρια, προβάλλεται σε monitor και έτσι ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει.

Όταν θα φτάσετε στο ενδοσκοπικό εργαστήριο ο γιατρός θα σας εξηγήσει την διαδικασία, τον σκοπό και τις πιθανές παρενέργειες της εξέτασης. Παρακαλούμε να αναφέρετε στον γιατρό ή στην νοσηλεύτρια εάν είχατε υποβληθεί σε άλλες ενδοσκοπήσεις στο παρελθόν ή πιθανές αλλεργίες σας καθώς και παλαιότερες αντιδράσεις σας σε φάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες. Εάν έχετε απορίες σε αυτήν την φάση μην διστάσετε να τις εκφράσετε.

Προετοιμασία 

Το στομάχι θα πρέπει να είναι άδειο έτσι ώστε να μπορέσει ο γιατρός να δει το εσωτερικό του. Γι’ αυτό το λόγο θα σας ζητηθεί να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα παρά μόνον νερό για τουλάχιστον 5 ώρες πριν την εξέταση.

Διαδικασία

Μέσα στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων θα ξαπλώσετε σε ένα εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλευρό. Μια νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει, ενδοφλέβια σε μια από τις φλέβες του χεριού σας, υπναγωγό φάρμακο για να είστε ήρεμος/η και ελαφρά ναρκωμένος/η κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η εξέταση συνήθως διαρκεί από 5-10 λεπτά (γαστροσκόπηση διάρκεια). Κατά την ενδοσκόπηση ο γιατρός θα βάζει μικρή ποσότητα αέρα στο στομάχι προκειμένου να διατείνει τα τοιχώματά τους και να μπορέσει να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει. Ο αέρας αυτός θα αναρροφηθεί μέσα από το ενδοσκόπιο στο τέλος της εξέτασης. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και οι δύο εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση) διαδοχικά σε μια επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Κατά την ενδοσκόπηση ο ιατρός είναι σε θέσει να αφαιρέσει και πολύποδες από το στομάχι εντελώς ανώδυνα με την χρήση ειδικού εργαλείου (πολυποδεκτομή). Οι πολύποδες μετά την ενδοσκοπική αφαίρεσή τους αποστέλλονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο όπου προσδιορίζεται μικροσκοπικά η ποιότητά τους. Από την τελευταία εξαρτάται και η πιθανή επανεξέταση ή όποια άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα (π.χ. χειρουργείο σε κακοήθεις πολύποδες, δηλαδή σε περιπτώσεις καρκίνου).

Μετά τη γαστροσκόπηση

Αφού ολοκληρωθεί η γαστροσκόπηση θα παραμείνετε στο εργαστήριο για μικρό χρονικό διάστημα (30 λεπτά περίπου). Μετά από γαστροσκόπηση θα μπορέσετε να πιείτε κάτι μόλις περάσει η δράση του τοπικού αναισθητικού με το οποίο ψεκάστηκε ο φάρυγγάς σας στην αρχή της εξέτασης. Συνήθως αυτό παίρνει 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα και στη συνέχεια μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά. Ενδεχομένως να αισθάνεστε τον φάρυγγά σας ερεθισμένο για το υπόλοιπο τη ημέρας. Το ενόχλημα αυτό θα περάσει από μόνο του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αγωγή.

Γενικά, αν και θα μπορέσετε να φύγετε μόνος/η σας περιπατητικά, η επίδραση της νάρκωσης (εάν σας δόθηκε) στη διάρκεια της εξέτασης είναι πιο μακροχρόνια από ότι φαντάζεστε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να:

  • να αποφύγετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο
  • να αποφύγετε τον χειρισμό μηχανημάτων
  • αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ
  • Οι επιδράσεις της νάρκωσης η οποία χορηγήθηκε κατά την ενδοσκόπηση, συνήθως έχουν περάσει την επόμενη ημέρα και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες τους δραστηριότητες.
    Θυμηθείτε ότι δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε όχημα (αυτοκίνητο κτλ) για αρκετές ώρες μετά από ενδοσκόπηση με χρήση μέθης!


Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος | Κλείστε ραντεβου
Νικόλαος Γ. Μαργέτης | Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Call Now Button